Home » Het leven van een Cloud Security Consultant bij SecWise

Het leven van een Cloud Security Consultant bij SecWise

Maarten-cloud-security-architect

Het leven van een Cloud Security Consultant bij SecWise

Dit is Maarten De Vos; Cloud Security Consultant bij SecWise sinds de beginjaren. Zijn dagen zijn nooit voorspelbaar, maar dat is net hoe hij het graag heeft. Hoe is het leven bij SecWise voor hem, wat vindt hij het tofste aan zijn job en waarom zou hij werken bij SecWise aanraden? Lees er alles over in deze blog.

Hoe komt iemand bij SecWise terecht als Cloud Security Consultant?

Maarten De Vos: “Mijn achtergrond zal voor de meesten vrij herkenbaar zijn: ik heb IT gestudeerd en deed als consultant support- en projectwerk. Na een paar jaar wilde ik mijn IT-kennis op punt stellen en specialiseren in plaats van allround technicus te blijven. Het was in die periode dat ik dankzij mijn netwerk hoorde dat SecWise mensen zocht. Ik heb het me nog geen seconde beklaagd dat ik met hen ben gaan praten.”

Kan je wat meer vertellen over je job?

Maarten: “De meeste bedrijven hebben ondertussen hun IT-infrastructuur verhuisd naar de Cloud en zijn nu bezig die omgevingen te beveiligen. Regels rond het delen van bestanden, het beveiligen van gebruikers met MFA (multi-factor authenticatie) enzovoort komen stilaan op gang. Wij zorgen ervoor dat die bekrachtigingen realiteit worden en zetten processen op voor bedrijven die middenin dergelijke transformaties zitten. Zo’n projecten duren twee tot drie weken vermits men dan enkel een klein aspect van veiligheid zoals MFA moet aanleren. Andere projecten kunnen dan weer maanden duren. Dan gaat het om klanten die alle ins & outs van hun beveiliging willen verbeteren en willen weten of, wanneer, hoe en waarom ze aangevallen worden.”

Op dit moment werk ik als consultant bij de P&V Groep; een grote, Belgische verzekeringsmaatschappij. Iets wat ik erg leuk vind aan mijn job, is dat ik met hun interne engineers kan samenwerken. Het is fijn om met hen over de beste resultaten te brainstormen in plaats van daar zelf mijn hoofd over te moeten breken. Een ander interessant aspect is dat we altijd werken met de nieuwste technologieën. Microsoft is, bijvoorbeeld, berucht voor het feit dat ze continue vernieuwen, of het nu over nieuwe knopjes of namen of portalen of wat dan ook gaat. Dat houdt mij bij de pinken. Ik hou er ook van om te werken met vier belangrijke portalen binnen ons SOC (= Security Operation Centre): Defender for Office, for Identity, for Endpoint en for Cloud Apps. Vooral die laatste is nieuw en erg populair.”

Bestaat er zoiets als een typische werkdag?

Maarten: “Nee, maar dat is net zo boeiend! Ik weet ‘s morgens vaak totaal niet wat er mijn pad zal kruisen die dag (lacht). Er is altijd wel iets dat je niet verwacht had, en de dag eindigt meestal helemaal anders dan geanticipeerd. Uiteraard moet je je prioriteiten verschuiven in noodgevallen. Als er plots een phishingcampagne opkomt, moet je alles laten vallen en daarop focussen. Wie heeft het ontvangen, wie heeft erop geklikt, wie heeft er – horror – persoonlijke gegevens achtergelaten, et cetera. Je moet de situatie grondig analyseren, de phishingmails in quarantaine plaatsen en alles opkuisen. Het kan snel meerdere uren in beslag nemen en voor je het weet, is je planning helemaal omgegooid.”

Is iedereen bij jullie consultant?

Maarten: “Nee, en dat is iets dat ik apprecieer bij SecWise: iedereen mag vrij aangeven wat voor project hij/zij wil. Sommigen zijn consultants, anderen werken intern aan SecWise Watch (ons interne SOC). De ene werkt op een langetermijnopdracht, de andere op een kortere. Het is een toffe mix. Ik ben trouwens een goed voorbeeld. Ik heb onlangs gevraagd of ik van project mocht switchen en een traject kon volgen om mijn soft skills verder te ontwikkelen. Vermits mijn bazen een Customer Success Manager zochten, boden ze mij de kans om die positie in te vullen. Ik ben ze erg dankbaar dat ik zo veel mogelijkheden krijg om te groeien en mezelf te ontwikkelen!”

Je hebt het zo te horen nog erg naar je zin bij SecWise?

Maarten: “Absoluut, het is hier fantastisch. Er heerst een oprechte no-nonsense cultuur, al heeft niemand die woorden ooit in de mond genomen. Onze bazen zijn zelf ook IT-professionals en weten wel het een en ander af van onze jobs. Ze verkopen de zaken dan ook niet anders of aantrekkelijker dan ze zijn. Die nuchterheid waardeer ik zeker.”

Daarnaast is de sfeer tussen de collega’s ook top! Elke maand spreken we af en gaan we uit eten; we bespreken dan onze projecten en babbelen wat bij. Je voelt op zo’n momenten dat dat we allemaal naar dezelfde doelen toewerken; leuk om te merken. Er worden trouwens veel activiteiten georganiseerd voor ons; we zijn echt rotverwend. Ik verklap het eigenlijk beter nog niet, maar we gaan binnenkort, bijvoorbeeld, een weekend naar Malaga met het hele team. Om maar te zeggen: ja, we werken hard, maar je wordt er zeker voor beloond.”

Heb je nog tips voor potentiële nieuwe werknemers?

Maarten: “Weet dat er enorm veel toekomstperspectieven zijn. Er is waanzinnig veel dat je hier kan proberen of doen. IT-beveiliging staat nog in de kinderschoenen dus de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Het maakt trouwens niet uit of je al een achtergrond hebt in security of niet. Zolang je degelijke IT-vaardigheden hebt, is dat meer dan genoeg. We verwelkomen je met plezier in ons team en tonen je de kneepjes van het vak. Eerlijk: ik wist zelf ook niet veel af van beveiliging voor ik hier begon, en kijk waar ik nu sta. Als je graag verandering in je leven wil brengen en IT mee naar een hoger niveau wil tillen, kom dan eens met ons praten!”

Helemaal overtuigd door de pitch van Maarten? Geweldig! Aarzel zeker niet en contacteer ons; we staan te popelen om je te leren kennen!